Geurdetectie

Bij geurdetectie ga je hond leren een specifieke stof (geur) te verwijzen.

Deze stof kan van alles zijn:
Steranijs, nootmuskaat, kaneel, wiet, koffie, tabak etc.

Op een positieve manier gaan we de hond deze stof aanleren.
Wanneer de hond de stof echt kent, en weet dat het zoeken naar en het verwijzen van de geur hem een beloning op levert gaan we het steeds moeilijker maker.

De te zoeken plek wordt moeilijker en de bron wordt kleiner.
We gaan verleidingsgeuren verstoppen, die de hond moet leren negeren.
Maar ook de locatie waar de hond moet werken kan steeds moeilijker worden.

Detectie is een ontzettend leuk spelletje wat je met veel honden kunt doen.
Ook honden of baasjes die blessures hebben of fysiek wat minder sterk zijn kunnen detectie doen.

Bij detectie gaat de hond echt met zijn koppie aan het werk.
10 minuten detectie kan al heel hard werken zijn en een ontzetten voldane hond geven.
Detectie kan je ook heel goed thuis trainen.

Bij de detectiecursussen werken we met level. Je beging met de basiscursus en daarnaar kun je door met level 1 en verder. Vanaf level 1 kun je aan het einde van de cursus een examen doen, maar dit is geen verplichting.

 

Mogelijkheden Detectie

 • Groepslessen

 • Privelessen

 • Proefles

 • Online cursus

 • Levels

SHS FB Profiel

Groepslessen

Groepslessen bestaan uit groepjes van maximaal 2 personen en duren ongeveer 45 minuten. 
Soms werken de honden beide in de ruimte, maar dan wel gescheiden van elkaar. Het kan ook zo zijn, dat de honden om de beurt een oefening doen, waarbij de hond die niet aan de beurt is in de auto wacht. De honden hebben dus tijdens de lessen geen contact met elkaar. 
Ieder cursus bestaat uit 5 lessen en vinden plaats op onze locatie in Neede, of op een andere locatie in de omgeving. Aan het einde van de cursus (vanaf level 1) is het mogelijk om examen te doen, maar dit is geen verplichting om door te gaan met de vervolgcursus. 

 

IMG_2961
IMG_1846
SHS FB Profiel

Privelessen

Een privéles vol je samen met je hond, zonder andere cursisten. Een privéles duurt een half uur. Tijdens de privéles kun je de zelfde lessen volgens als tijdens de groepslessen, maar we kunnen ook op jouw verzoek specifieke oefeningen trainen. 

Een privéles kun je ook volgen wanneer je de online cursus volgt. Soms is het fijn om een keer een fysieke les te volgen, om eens op een andere locatie te zijn of om samen met mij specifieke dingen te trainen, waar je bijvoorbeeld thuis tegenaan loopt. 

SHS FB Profiel

Proefles

Wanneer je eerst eens wilt testen of geurdetectie iets voor jullie is, kun je een proefles volgen. Een proefles volg je alleen samen met je hond, op onze locatie in Neede en duurt ongeveer 45 minuten. 
Tijdens de proefles krijg je een stukje theorie, waarin uitgelegd wat geurdetectie precies inhoud en we gaan natuurlijk ook starten met de basis van geurdetectie in de praktijk.

IMG_1853
level 1
SHS FB Profiel

Online cursus

Wil je lekker thuis aan de slag met geurdetectie, dan is dat ook mogelijk. In onze online academie is het mogelijk om alle levels geurdetectie te volgen. 
Het voordeel van online lessen, is dat je lekker op eigen tempo kunt trainen. 
Door middel van het insturen van filmpjes krijg je feedback op je trainingen. 

 

SHS FB Profiel

Levels

De cursussen geurdetectie bestaan uit verschillende levels. Aan het eind van een curus of een reeks privélessen kun je examen voor het level doen. Omdat we bij Speurhondenschool vooral hobbymatig trainen en plezier het belangrijkste is, is het doen van een examen niet verplicht. Maar vind je het leuk om ergens naar toe te trainen, dan kun je een cursus afsluiten met een examen. 

20190528_193611
Wil jij ook starten met geurdetectie?

Meld je dan nu aan!

Speurhondenschool Achterhoek

Geurdetectie

 • SHS FB Profiel

  Leeftijd

  Met geurdetectie kun je al beginnen met een pup van 8 weken. Maar wanneer je hond al volwassen is, of zelfs wat ouder kun je ook prima beginnen. En heb je een hond met een blessure, dan is dit een heerlijke manier, om hem geestelijk aan het werk te zetten. 

 • SHS FB Profiel

  Kosten

  De kosten hangen af van wat voor soort les of cursus je wilt volgen. We hebben op de pagina tarieven alles in een overzicht gezet. De tarieven voor de online cursussen vind je terug in onze online academie

 • SHS FB Profiel

  Benodigdheden

  Voor detectie heb je verschillende materialen nodig, zoals een stof die je de hond aanleert, geurboxen, een clicker en beloning voor je hond. We leggen je in de eerste les alles hierover uit.

 • SHS FB Profiel

  Locatie

  De lessen geurdetectie vinden plaats op de locatie van Speurhondenschool Achterhoek in Neede, of op locaties in de omgeving. De online cursus kun je thuis trainen.